onsdag 16 augusti 2017

Hur mycket insekter äter vi människor?

Insekter i maten vi äter

Du äter ½ kilo insekter per år

Insekter som bladlöss, fluglarver och andra larver letar sig varje år in i din magsäck via de frukter och grönsaker du köper i matbutikerna. I ansenliga mängder.

OJ


Bladlöss i spenaten och larver i de frysta bären.

Varje år sätter vi i oss mellan 0,5 och 1 kilo insekter, som helt naturligt befinner sig i våra livsmedel. 

Det uppskattar The Scientific American.

De små djuren kan inte undvikas i dagens industriella livsmedelsproduktion, men utgör ingen hälsorisk.
Insekter är bra för dig

Både fluglarver, bladlöss, larver, kvalster och millimetersmå tripsar kan sitta och gömma sig i broccolin eller den frukt som mosas till juice och hamnar i ditt kylskåp.

Det är omöjligt att undvika om man inte antingen sprutbehandlar eller minutiöst finkammar alla frukter och grönsaker, innan de prepareras på livsmedelsfabrikerna – och det är antingen ett mycket ohälsosamt eller mycket dyrt alternativ.

Insekterna, däremot, finns det inga problem med. Upp emot 1?900 insektsarter är faktiskt ätbara och dessutom rika på proteiner och fulla med sunda ämnen som zink, järn och A-vitamin. 
Det finns en gräns även för insekter

De amerikanska livsmedelsmyndigheterna kallar insekter eller insektrester i maten "naturliga eller oundvikliga kvalitetsfel", eftersom de inte utgör någon risk för konsumenten.

De har till och med tagit fram en lista för maximala insektsvärden i en rad livsmedel. Här är ett par exempel:


GRÄNSER FÖR INSEKTER I MATEN:
225 g russin: Max 35 bananflugägg
100 g fryst spenat:50 bladlöss, kvalster eller tripsar
250 ml apelsinjuice: Max 1 fluglarv
50 g stött kanel: Max 400 insektsfragment
500 g frysta hallon: Max 4 larver

Källa: U.S. Food and Drug Administration (FDA)




Hur ren blir frukten när du sköljer den?

När du sköljer ett äpple försvinner de flesta bakterierna. 
Men de skadliga pesticiderna är svåra att bli av med.

Frukt bär på olika mikroorganismer – och bara några av dem försvinner när frukten sköljs med vatten.
Ditt äpple kan till exempel ha fripassagerare som kan göra dig sjuk.
Salmonella, listeria, colibakterier, norovirus, amöbor eller spolmask kan ge dålig mage och förgiftningssymptom, men inte om du först tvättar din frukt - de sjukdomsframkallande organismerna kan nästan alltid tvättas bort helt.

Bara få pesticider kan fås bort helt

Värre är det med pesticidrester. De är svåra att bli av med eftersom de är gjorda för att klistra sig fast på frukt och grönt och skydda dem mot skadedjur.

Endast få pesticider kan avlägsnas helt, och vissa är i stort sett omöjliga att få bort – oavsett hur mycket du skrubbar.

Sjuk- och hälsovårdsmyndigheterna har emellertid fastställt gränsvärden för hur mycket pesticidrester frukt och grönt får innehålla.

Dessa fiender härjar i äpplets yttre och inre

Pesticider samt bakterier och andra mikroorganismer sitter inte lika hårt fast på fruktens yta. Vissa tränger in genom fruktens skal medan andra sitter som en beläggning på dess yttre. Därför blir du inte av med alla mikroorganismer när du sköljer ditt äpple.

Detta är absolut inte farligt, du har även bakterier i magen din.
Dom måste du ha.


Ett hål på skalet kan göra äpplet sjukt

På fruktträd finns det också naturliga mikroorganismer.

Om de tränger in i frukten - till exempel genom ett hål i skalet på ett äpple - kan de göra frukten sjuk och ge upphov till ruttna fläckar.

Dessa fläckar är omöjliga att tvätta bort eftersom de sitter inne i fruktköttet. De naturliga mikroorganismerna är dock helt ofarliga för människor.

Fyra av tio barn har för många pesticider i kroppen.  Oj

En amerikansk studie har visat att fyra av tio barn har ackumulerat alarmerande mängder pesticider i kroppen från bland annat frukt och grönsaker som inte har varit sköljda ordentligt. Ämnena kan bland annat leda till dålig spermakvalitet, cancer, fosterskador och Parkinsons sjukdom.

Läs mer dystra fakta om de kemikalier som vi utsätter os för dagligen i artikeln här:


Vad er pesticider?

? Bekämpningsmedel kallas även för pesticider eller växtskyddsmedel.

? Särskilt i frukt och grönsaker finns det risk för att hitta rester av pesticider. Men även om det kan finnas rester av pesticider är det fortfarande hälsosamt och nödvändigt att äta frukt och grönt varje dag.

Källa: Livsmedelsverket



Mera 

Finns det gris i vingummi?
Gelégodis, som till exempel vingummi, får sin konsistens från gelatin som utvinns från kokt grishud och kalvben. Du kan dock inte känna om det är gris eller kalv i.
Jaha?

Genom att koka grishud och kalvben utvinner man gelatin som är ett gulaktigt geleringsmedel utan doft eller smak. Det används i bland annat vingummi och andra gelégodisar för att göra det formbart och gummiaktigt.

Gelatin är nedbrutet kollagen – ett protein från senor, hud och ben.
Det kan ersättas med pektin eller gummi arabicum.

Visste du det här om gelégodis?? Jo längre du kan dra ut ett vingummi, desto mer gelatin är det oftast i det.? Vingummi som säljs i muslimska länder innehåller gelatin som gjorts av nötkreatur.? Vegetarianer kan också äta gelégodis. Visst godis framställs med hjälp av stärkelse eller agar-agar, som är en tropisk algart.Källor: Toms, Ekstra Bladet, Haribo




Det är löss i godiset

Det är inte bara hud från grisar eller kalvben som används i gelégodis.

Sköldlöss är också en viktig ingrediens som lindar in godiset i ett blankt och skyddande vax.




via GIPHY

Ingen fara bara ät.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar